"Merkeklær er det beste for barna"

Detbatten har rullet i det siste hvorhvidt merkeklær er det beste for barna.

Jeg har fire barn i alderen 6-10 år, og er så heldig å bo på et sted der det er lite merkepress. Jeg har kjøpt både dyre og billige klær til ungene. Et år kjøpte jeg bergansjakker på salg (utgående modeller) til alle fire. Disse jakkene holdt mellom 1-3 sesonger, alt etter slitasjenivå og vekst på ungene. Det mener jeg var svært gode kjøp. Mellomste jenta fikk i tillegg en fleecejakke fra Bergans, den er forferdelig slitt nå, men hun nekter å gi slipp på den.

Trolldressene som jeg kjøpte da ungene var mindre, 3 stykker a 1000 kroner, var også god investering. De holdt tre sesonger. Med det avtagbare ullforet var det veldig praktiske dresser.

Minstemann har arvet mye fra eldstemann. Når jeg kjøper noe noe nytt til han, blir han ekstatisk over gensere med biler og supermario. Han liker å se gal ut, og jeg har ingen problemer med det. Slike gensere og t-skjorter finnes på billigkjedene. Kanskje ikke verdens beste kvalitet, men holder vanligvis til han har vokst ut av dem. Han fikk en jukseskinnjakke fra Kapp- ahl til bursdagen, den er han veldig glad i. Årets vinterdress er fra HM, den har vist seg å være veldig solid, den har han arvet, brukt tre sesonger før, men fungerer som bare det.

Til jentene har jeg kjøpt både billige og litt dyre klær. Hva de liker å gå med har ingen sammenheng med pris.

"Merkeklær er det beste for barna".

Når det er snakk om yttertøy, finnes det kvalitetsforskjeller, selv om ikke prisen alltid er avgjørende for kvaliteten.Men, at noen ikke har råd, gjør dem ikke til dårlige mødre.

Kanskje det å kle barna i merkeklær gir mer tilfredsstillelse til de voksne. Jeg tror ikke klær har noen sammenheng med det å være en god mor. Du kan ha lite penger (merk. jeg bruker ikke ordet fattig), f.eks kjøpe klær på loppemarked og enda være en god mor. Like god, og kanskje bedre enn den som kjøper luer og skjerf til over 1000 kroner pr del til gullungen. Klesmerke handler om fasade.

Jeg mener alle må få bruke pengene sine til hva de vil. Men at dyre kleskjøp blir promomotert for som "barnets beste", mener jeg er fullstendig på viddene.Jeg tror det dreier seg mer om konkurranseinstinktet til foreldrene. Barna blir statutsymbol, akkurat som den splitter nye merchedesen. Kanskje det av og til dreier seg om at man vil gjøre andre misunnelige. "Se hva jeg har råd til!" Det er jo flott å se hvor mye fint som kan kjøpes, men barnet blir nødvendigvis ikke lykkeligere?

Gjennom å skrive dette, blir jeg sannsynligvis definert som misunnelig på de som har råd til å kjøpe merkeklær til barna sine. Det er sant, jeg føler jeg har faktisk ikke råd til å kjøpe fire luer for til sammen 5000 kroner. Jeg skjønner heller ikke vitsen. Neste dag har barnet glemt lua på skolen, så er den borte, tusenlappen rett i lufta.

Om jeg hadde mye penger, ville jeg ikke brukt dem på klær, men på reiser og opplevelse.

Jeg kjenner at jeg er veldig glad for at jeg er i et miljø der klær ikke er symbol på om man er god mor eller ikke. Motepresset kommer vel tidsnok, om barnet ikke skal få det inn med morsmelka.

 
 

6 kommentarer

deveny

30.11.2013 kl.12:04

Jeg tror at en mor gjør det hun synes er best for barnet, og det kan være så mangt.....:-)

Ramaskrik

30.11.2013 kl.12:13

deveny: Selvfølgelig kan det være så mangt...

Emilie

30.11.2013 kl.12:39

Jeg synes det er viktig å skille dyre klær og (dyre) merkeklær. Det kan være flott kvalitet på dyre klær hvor ingen aner hva prisen er, mens gensere med store merker som alle vet koster en formue ikke trenger å være like bra :) Ellers veldig bra skrevet :)

Ramaskrik

30.11.2013 kl.12:56

Emilie: Så lenge man har råd, er det vel bra for de som ønsker å ause ut tusenvis. Men hvis man havner i luksusfellen fordi man må være lik andre, eller bedre enn andre, syns jeg det blir galskap. Det virker jo som mange opplever det som et press å ha rette typen klær til barna. Det betyr jo at ikke alle ønsker å kjøpe så dyre klær, men at de føler de må for å "henge med". Da er det kanskje ikke så bra.

Jeg er enig med deg at når en kjøper dyre klær med god kvalitet, varer de lengre, og kan være mer behagelige for barnet. Men et spedbarn vokser jo likevel ut av klærne i løpet av en måned eller to,så kjoler til flere tusen kroner f.eks, jeg forstår ikke vitsen. Det er ikke alltid dyre merker er bedre, heller.

Mariann Sæther Tokle

30.11.2013 kl.14:51

Helt enig:) I dag finnes det gode uteplagg til barna og det koster ikke mer , heller mindre enn når mine barn var små, og de er nå 26 og 28 år. Å kjøpe en lue til 1200 kroner er for meg det glade vanvidd. Har man god råd, må man få kjøpe hva man vil for meg, men ikke med argumentet at det er det beste for barna. Nå blir jo dette utnyttet også da av de bloggerne som får betalt for å blogge, de må jo ha litt sensasjoner for å holde seg på bloggtoppen så de får betalt

Ramaskrik

30.11.2013 kl.23:23

Mariann Sæther Tokle: mammabloggerne blir jo kanskje sponset med en del av klærne også? Det er sant sensasjoner gir vel lesere :-)

Skriv en ny kommentar

Ramaskrik

Ramaskrik

43, Ålesund

Norsk, bosatt i Sverige. Arbeidspendler mellom Sverige og Norge. Skriver om ting som fyller hodet, alt fra familielivet, musikk, merkelige ting som skjer i samfunnet og dikt. Jeg skriver om livet som pendler gjennom fire år. Når det kommer til tekster jeg skriver selv, skriver jeg ikke alltid om hendelser jeg opplever her og nå,det kan være hendelser jeg tidligere har opplevd, eller noe andre har opplevd som jeg har levd meg inn i. E-post: queruelina@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits