Er jeg pen eller stygg?

For to -tre år siden begynte en ny trend på Youtube. 11-,12-, 13- og 14 åringer begynte å poste videoer av seg selv med tittelen "er jeg pen eller stygg?"

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2104057/Am-I-ugly--Worrying-new-trend-sees-tweens-posting-YouTube-videos-asking-public-comment-looks.html

Jenta på videoen (linken under) stiller dette spørsmålet. Videoen har fått over 3,5 millioner klikk siden den ble opplastet i desember 2010.

Jeg er stygg og feit, sier jenta til kamera.

Jentene legger seg åpne for den mørke anonymiteten på internett, uten kanskje helt å skjønne konsekvensene. Kommentarene de får ligger ofte i ytterpunktene, enten dreier det seg om overdrevne komplimenter, sexantydninger eller fiendlighet og nedlatenhet.

"Ungdomstiden er mørk og brutal, når ungdommene/barna kobler den opp til internett blir følelsene forstørret", sier bloggeren Amy Graff. Dette er en sak for de som jobber med å bygge selvtillit hos barn og andre sårbare individer. "Hvor er foreldrene?", spør Amy.

Egentlig er aldersgrensen på youtube 13 år, men det er kanskje ikke så lett å kontrollere hvis brukeren oppgir å være eldre.

De fleste av oss ønsker tilbakemeldinger på vår egen person. Det er kanskje en av grunnene til at vi liker facebook, blogging osv. Vi skriver noe, så får vi kommentarer. Som vi også vet sitter det en del "haters" der ute som elsker å skrive stygge kommentarer. Gjerne anonymt. 

Mange husker nok ølløv. En ti/ølløv år gammel jente som la ut videoblogger på youtube, og fikk mange hatkommentarer. Videoene ble forsøkt fjernet fra kanalen, men noen hadde kopiert dem og lastet de opp på nytt. 

Ved å kikke litt rundt på blogger finner man ut at livet kretser mye rundt utseende. Når man legger ut bilder av dagens outfit ønsker man en tilbakemelding hva leseren syns. Det er ikke noe feil med det, men skaper kanskje press, og ekstra fokus på det som har med utseende å gjøre.

Mange andre spørsmål kan også stilles. For eksempel:

Er jeg flink på skolen, eller ikke?  Et spørsmål som burde være vesentlig.

Vi lever i en "perfekt" verden der det meste av det kroppslige kan fikses, om man har penger riktignok.

Gjennom facebook og blogger får man innsyn i andres gyldne liv, som kanskje ikke er så perfekte bak det digitale bildet. En verden der kun de gyldne øyeblikkene eksisterer. En rosa  verden der utseendet og sminke blir hovedfokus.

Selv om disse spørsmålene har eksistert i evigheter, er det nok ekstra vanskelig å være ung i dag, der mediepåvirkningen foregår nesten 24/7. Der vekten skal være på et anorektisk nivå, og avstanden mellom fortennene en viss standard.

 

14 kommentarer

gothiclove

21.02.2012 kl.11:29

uff dette er jo bare helt forferdelig. kunne ønske det gikk ann å stoppe media. jeg gir dem mye av skylden.

Vilde

21.02.2012 kl.11:38

Veldig bra skrevet! Skummelt at det faktisk er sånn :/

Ramaskrik

21.02.2012 kl.11:43

gothiclove: Kanskje foreldrene også har ansvar for å prate med barna sine, om den digitale verdenen. Konsekvenser.

Maia Hein (duurp.blogg)

21.02.2012 kl.11:46

Du bak denne bloggen inspirerer meg virkelig!

Ja, samfunnet i dag har blitt alt for fiksert på hva alle rundt oss mener og hva som er det "ultimate" av ditt og datt. Slik som hva som anses som den ultimate skjønnhet osv. Dette er jo bare tøv, fra mitt synspunkt. Dette påvirker hvordan vi mennesker ser hverandre, ikke bare fra utsiden, men også innsiden i noen tilfeller. Hvis man ikke har utseende er man plutselig ikke bra nok. Hvor får noen mennesker dette fra? Er det fra alle Tv-showene og magasinene som forteller deg hva som anses som "perfekt" ? Verden i dag har virkelig blitt snudd opp ned..

Anne Britt

21.02.2012 kl.11:46

Det er så dumt at folk legger ut videoer av seg selv og spørr om hun er pen eller stygg eller noe annet? Det er så dumt at de gjør slikt, alle er forskjellige jo!

Ashlee

21.02.2012 kl.11:48

Hvorfor er man enten pen eller stygg? Kan man ikke være søt,gjennomsnittlig eller helt grei? Hva er normaliteten egentlig..hvem bestemmer om du er pen eller stygg,er det et enkelt menneske eller er det flertallet du spør?Man vil alltid være pen for noen,helt grei for andre og mindre pen for andre igjen. Det kommer helt ann på øyet som ser,selvom det er nesten litt klisje svar. Man kan aldri være borti en jente som ALLE på denne kloden syns er pen. Det vil alltid være noen som mener noe annet. Akkurat som noen jenter søker en fasit...

Ramaskrik

21.02.2012 kl.11:49

Ashlee: Godt skrevet :)

Camilla.E.Martinsen

21.02.2012 kl.11:50

Jeg lurer litt på hva som har skjedd med foreldra de siste årene jeg! Føler at mange gir fullt faen i hva barna dems gjør, og lar dem gjøre som dem vil!! synes det er trist! så unge jenter som holder på slik på youtube, dem er jo kun barn enda, dem skal ikke sitte på nette og drive på slik! Noe er blitt forferdelig galt med verden!! Voksne bør ta mer ansvar og passe litt mer på hva barna egentlig driver med på nett!

Ramaskrik

21.02.2012 kl.11:50

Maia Hein (duurp.blogg): Media har forferdelig mye makt fordi de blir brukt så mye..

Ramaskrik

21.02.2012 kl.11:51

Camilla.E.Martinsen: Ja, jeg tror nok mange foreldere er litt blinde for hva barna gjør...

svfoto

21.02.2012 kl.11:52

Jeg så den videoen i fjor :/ virker jo ikke som hun har så dårlig selvtillit heller . Bra skrevet!

cecilienatalie

21.02.2012 kl.12:15

Åh, så trist at unge jenter legger seg åpne for media sånn :( skjønnhet er subjektiv, man er ikke enten pen eller stygg

Milda elise

21.02.2012 kl.12:19

Bra skrevet ..

eliseaune

21.02.2012 kl.12:29

stakkar :( hun så jo pen ut!

Skriv en ny kommentar

Ramaskrik

Ramaskrik

43, Ålesund

Norsk, bosatt i Sverige. Arbeidspendler mellom Sverige og Norge. Skriver om ting som fyller hodet, alt fra familielivet, musikk, merkelige ting som skjer i samfunnet og dikt. Jeg skriver om livet som pendler gjennom fire år. Når det kommer til tekster jeg skriver selv, skriver jeg ikke alltid om hendelser jeg opplever her og nå,det kan være hendelser jeg tidligere har opplevd, eller noe andre har opplevd som jeg har levd meg inn i. E-post: queruelina@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits