Et tilbakeblikk

 

Bildet nedenfor er tatt i 1974 av mine sterke forfedre og meg, jeg var ca 3 år her. Min mor og bestefar, som desverre begge har gått bort,  og jeg sitter i midten av høylasset. Dette er tatt omtrent på den tiden jeg lærte meg å lese, så det er ikke hodet det er noe feil på (bare for å ha det sagt...hehe...)

På denne tiden var det ikke så mye glamour og fashion, men mye høy og silo.

Mine foreldre var motstandere av modernisering og drev alt på gamlemåten. Bestefar var smed, og hadde laget mange hestesko i sitt liv. Han laget vel det meste selv. Jeg husker han med ljåen, lyden av steinen som slipet ljåbladet. Han var en høy mann, som brukte størrelse 48 i støvler. Da han var ung hadde han løftet så tungt at ryggen knakk, så han ble lut i ryggen resten av livet. Han hadde også et hakk i overleppa, der en hest hadde sparket en gang. Bestefar hadde opplevd to verdenskriger, og var med å bygde Raumabanen.

Han var glad i musikk, likte å synge. Han var også en god historieforteller, trollbandt oss med oppdiktede eventyr. Det var han som lærte meg å lese før jeg var fire år, med et solid fang og morgenavisen som hjelpemiddel. Det begynte med bokstavgjettekonkurranser som fort ble flytende.

Dette er det som står igjen i dag. Ovnen der han varmet jernet til redskap og hestesko.
Kyrne ble melket for hånd, og melka levert i bøtter på melkerampen nede ved veien.

 

Låven som huset høyet og siloen:

En utslitt sagrampe.
 Hjemmelaget redskap:


Bildet under kan se ut som et bilde av amishfolket. Det er det ikke, bildet er tatt i en nordvestlandsbygd på 20-tallet en gang. Bestefar er nummer 5 i bakre rekke.

Her var det lite glamour, og mye slit, slik det var for de fleste på den tida.

En kamp for å overleve.

En fortid fjern, men samtidig nær og fortjener likevel  en plass.

Denne generasjonen bygde grunnmuren for oss...

Gode minner.

8 kommentarer

Reaksjoner

09.02.2012 kl.07:58

God morgen:)

Merkelig at du kommer med et slikt innlegg idag om gamle dager. Satt og tenkte på det i går at, det var synd jeg ikke hadde bilder av den tiden mine besteforeldre levde .

Takk for tilbakeblikk av dine yngre år:)

Ha en fin dag!

Ramaskrik

09.02.2012 kl.08:05

Reaksjoner: Ha en kjempefin dag, Inger :)

Grete

09.02.2012 kl.13:01

Fantastisk arti både å lese og å se på bildan Astrid :D

Ramaskrik

09.02.2012 kl.15:35

Grete: Takk, midnattsolsdronninga :)

?

10.02.2012 kl.15:57

Kjempe flotte bilder. Er jo tøft når man drar frem det som står stuet bort helt bakerst og tar bilde av det. Litt rart og tenke på at dette var redskap de brukte i sitt yrke. Ha en fin dag!

?

10.02.2012 kl.16:01

Og en ting til.....Jeg husker godt "å leva det er å elske" :) Va no berre kjempekoslige bilder

Ramaskrik

10.02.2012 kl.16:09

?: Den sangen var han veldig glad i, ja... :)

Ramaskrik

10.02.2012 kl.16:14

?: Ja vanligvis så ser man ikke disse tingene, tenker ikke over dem. Det jeg tenkte på er utviklingen som har vært de siste 40 årene.. Ha en fin dag du også :)

Skriv en ny kommentar

Ramaskrik

Ramaskrik

43, Ålesund

Norsk, bosatt i Sverige. Arbeidspendler mellom Sverige og Norge. Skriver om ting som fyller hodet, alt fra familielivet, musikk, merkelige ting som skjer i samfunnet og dikt. Jeg skriver om livet som pendler gjennom fire år. Når det kommer til tekster jeg skriver selv, skriver jeg ikke alltid om hendelser jeg opplever her og nå,det kan være hendelser jeg tidligere har opplevd, eller noe andre har opplevd som jeg har levd meg inn i. E-post: queruelina@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits