Grovbrød

Før likte jeg ikke å bake brød, for jeg fikk det aldri til. Men så var det ei dame som lærte meg noen knep.

Oppskriften er som følger:


1 liter væske (vann, kefir eller melk) Jeg brukte en halv liter helmelk og en halv liter vann.
1 dl olje eller smør (olivenolje gir olivensmak, rapsolje gir lite smak -bruker jeg)
50 g gjær
litt salt
1 pk grovbakstmel
tilsett vanlig mel til deigen blir fin.

Ta all væsken i bakebollen først. Rør ut gjæra i litt av vesken, temperert til ca. 37 grader og tøm i bollen sammen med olje/ smør. Tøm posen med grovbakstmel i væsken, og rør med skje.Ta mel i deigen og rør med skjeen  til den blir for tykk til å røre. Tøm vanlig mel over i et desilitermål (så slipper du å grafse i melposen med deighender) og tøm litt i deigen, kna med fingrene og tilsett mel til deigen blir passe, den behøver ikke være perfekt. Har du kjøkkenmaskin er det enklere?

Klar for hevingLa deigen heve under klede ca. 30 -60 minutt. Ønsker du å steke brødene tidlig neste morgen kan du røre gjæra ut i kald melk/ vann og sette deigen i et kaldt rom uten trekk, over natta. Brød som er bakt etter langheving blir faktisk de beste brødene etter min erfaring.

Når deigen er ferdig hevet, ta den over på bordet og kna den.


Her er det også lurt å ha mel tilgjengelig i desilitermål. Ta litt på bordet og litt oppå deigen og kna i vei, dess lenger dess bedre.
Deigen gir 3 -4 brød. Jeg har bare tre brødformer, da blir brødene ganske store.


 Ønsker du mindre brød, fordel på fire. Når du har fått deigen i formene, etterhev i 30 -60 minutt under plast eller klede.

Stek ved 200 grader i 45 -60 minutt.Bortsett fra at brødet er sprukket på grunn av for kort etterhevingstid, ble det ganske bra?

4 kommentarer

Ååå.. Nå fikk jeg utrolig lyst til å bake brød da :-)

Frustrerte heidi

22.01.2010 kl.21:42

Ah...brødformer...det har jeg ikke prøvd...

Lene

16.09.2010 kl.18:26

Fin oppskrift, brødene ble veldig gode:)

Ramaskrik

16.09.2010 kl.19:20

Lene: Det syns jeg også :)

Skriv en ny kommentar

Ramaskrik

Ramaskrik

43, Ålesund

Norsk, bosatt i Sverige. Arbeidspendler mellom Sverige og Norge. Skriver om ting som fyller hodet, alt fra familielivet, musikk, merkelige ting som skjer i samfunnet og dikt. Jeg skriver om livet som pendler gjennom fire år. Når det kommer til tekster jeg skriver selv, skriver jeg ikke alltid om hendelser jeg opplever her og nå,det kan være hendelser jeg tidligere har opplevd, eller noe andre har opplevd som jeg har levd meg inn i. E-post: queruelina@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits